Engels Bier

Terwijl kleine landen als Denemarken, Belgie en Nederland hun bieren tot ver over hun grenzen exporteren en zo een belangrijke stempel drukken op de bierstijlen wereldwijd, heeft Engels bier, geproduceerd in een land dat ooit over omvangrijke koloniën beschikte, zijn bierstijlen nooit echt verder weten te krijgen dan het eigen eiland.

De eigenlijke trots van het Engelse bier is draught (uitgesproken: draft) bier. Men kan dit omschrijven als ‘tapbier’, als ‘bier getapt uit de kraan en afkomstig uit het vat’. Zo’n omschrijving is echter niet nauwkeurig meer, want keg bier zou er ook onder vallen, maar dat is toch wezenlijk anders. Draught bier is levend Engels bier, dat op natuurlijke wijze gerijpt is, zonder dat er kunstmatig koolzuur aan is toegevoegd en zonder dat het door pasteurisatie gestabiliseerd is.

Als het goed is, wordt het getapt met een echte, ouderwetse handpomp, maar jammer genoeg zijn deze al op vele plaatsen verdwenen. Handpompen schijnen in de pubs, waar de liefhebbers van Engels bier huizen, weer hun entree te maken.

Ale is het traditionele, eigen, opperbeste, hooggegiste bier; beer is de verzamelnaam voor allerlei buitenlandse ‘eigenaardigheden’, zoals pils. Want al is met name het pilsner in Groot-Brittannië aan een ongehoorde opmars bezig (zij het tientallen jaren later dan elders), de Brit blijft chauvinistisch: ‘British is best!’

Bestsellers

 • Bachata 33cl

  €1,85
  Aantal Koop nu
 • Old Speckled Hen 50cl

  €2,75
  Aantal Koop nu
 • Hobgoblin 50cl

  €3,50
  Aantal Koop nu
 • Samuel Smith Imperial Stout 33cl

  €2,85
  Aantal Koop nu
't Hofbrouwerijke  't IJ  3 Fonteinen  Abbaye des Rocs  Achilles  Achouffe  Affligem  Alfa  Alken Maes  Alvinne  Anadolu Efes  Anchor  Andechs  Anderson Valley  Anheuser-Busch  Anthony Martin  Antwerpse Brouw Compagnie  Artisanale  Asia Pacific Breweries  Ayinger  Bad Hair Brewing  Bass Brewers  Bavaria  Bavik  Beck's  Berghoeve  Bierderie  Bijdehand  Binding  Birra del Borgo  Birra Peroni  Birrificio del Ducato  Bitburger  Boelens  Boon  Boon Rawd  Bosteels  Brand  Brau Union  Breugem  Brewdog  Broeder Jacob  Brunehaut  Budels  Butchers Tears  Cantillon  Caracole  Carlsberg  Caulier  Cazeau  Ceaux  Chimay  Cluysenaer  Coniston  Contreras  Corsendonk  d' Ecaussinnes  D'Ebly  DAB  Damm  De 7 de Hemel  De 7 Deugden  De Achelse Kluis  De Arn  De Bierboom  De Blauwe IJsbeer  De Block  De Dolle Brouwers  De Eem  De Friese Bierbrouwerij  De Glazen Toren  De Graal  De Gulzige Gans  De Halve Maan  De Halve Maan Brugge  De Hemel  De Kievit  De Koninck  De Kromme Jat  De La Senne  De Leckere  De Lelie  De Leyerth  De Molen  De Natte Gijt  De Pauw  de Pimpelmeesch  Omer vander Ghinste  Castelain  Coopers  Cotleigh Brewery  Crabbie's  Dampegheest  Dark Star  De Leite  De Naeckte Brouwers  De Pelgrim  De Prael  De Proefbrouwerij  de Ranke  De Ryck  De Silly  de Snaterende Arend  De Vriendschap  Des Geants  Dilewyns  Dochter van de Korenaar  Double Mountain Brewery  Drie Hoefijzers  Du Bocq  Dubuisson  Duits & Lauret  Dupont  Duvel Moortgat  Duyck  Eanske  Eecke  Egmond  Eibauer